Декември
1 Четвъртък
Календар със събития, имени дни, официални празници, почивни дни

Кръстовден

Дати:

14.09.2022         

Празнуват:
Кръстьо, Кръстина, Кръстинка, Kристина, Кристиян, Кънчо, Ставри и др. (Въздвижение на Светия Кръст Господен - Кръстовден)

Православната християнска църква отбелязва в нощта на 13 срещу 14 септември един от най-важните си и тържествени празници - въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен.

Смята се, че на този ден настъпва есенният сезон - времето се застудява, водите на морето и реките изстиват.

Както на Симеоновден, така и на Кръстовден, в някои български краища се поставя началото на есенната оран и сеитба, с празника започва и гроздоберът. В отделни селища на Североизточна България на този ден се организират общоселски сборове, на които се колят курбани, устройват се тържествени трапези, придружени с песни и танци.

В българската народна традиция празникът е известен като Кръстовден и според народните вярвания на него годината и времето се „кръстосват” – т.е. преполовяват – денят е равен на нощта и зимата започва. Тогава змиите, гущерите и жабите „се кръстосват” и се скриват в земята. В навечерието на този ден и на самия празник се спазва строг пост - „говее се за кръст” – т.е. пости се заради изнасянето от олтара на Разпятието Христово.

Сутринта на празника жените носят в църквата зимното семе – на всички житни растения, които ще садят през есента, за да бъде осветено. Освен това те носят и босилек, който след това пазят за лек. Свещеникът обикаля всички къщи и пръска със светена вода „за здраве”. Всеки носи малко светена вода на нивата си и пръска от нея във формата на кръст – „кръстосва нивата”.

На днешната дата е и професионалният празник на българските огнеборци.

Легенда:
- Днес
- Дата със събития
31
- Работен ден
31
- Почивен ден
Уеб дизайн и разработка от Дигитална Агенция Сео и Уеб